Sunday, December 14, 2008

MeatBall Spaghetti

Salam,

Malam Sabtu lepas.........., (semalam la)maafla posting Cik Jija ni tunggang langgang harinya. Mana yang sempat terfikir itu yang Cik Jija tulis dan post. Ini penangan tengok channel "afc" (Astro 703), saluran kegemaran sekeluarga bila mana kesemua saluran baik RTM ke, TV3 ke atau lain-lain saluran Astro yang membosankan (pelikkan dalam banyak-banyak saluran dan rancangan tak ada satu pun yang menarik.....)Dua tiga hari yang lepas rancangan "Chef at Home" tunjuk cara-cara masak spaghetti meatball. Anak sulung Cik Jija yang selera makannya boleh tahan (kita yang tengok tak tahan kenyangnya)minta buatkan meatball spaghetti tetapi memandangkan majoriti isi rumah lebih suka ayam dari lembu so Cik Jija buat Chicken meatball. Resepi? Ala agak-agak ingat macam dalam tv itu orait la tu.
Bahan-bahan (kalau nak sedap dan cepat beli aje kat kedai tak usah menyusahkan diri je)
1 cawan serbut roti
1 cawan susu UHT
2-3 cawan daging ayam cincang
1 biji/labu bawang besar - dadu atau parut
2-3 biji bawang putih
2-3 pucuk daun sup & bawang (optional tapi kalau letak lagi ummmpppph)
1 sudu besar lada hitam tumbuk
1 sudu kecil serbuk "nutmeg" (buah pala kan (?))- orang kampung saya orang Italy cakap kalau letak serbuk ni memang terangkat rasa dia, mama mia.....
1 biji telur ayam - ambil kuning saja
Keju Parmesan parut
Garam secukup rasa
1 botol sos spaghetti (paling popular kat Malaysia ni "Prego")
Yang penting spaghetti tu jangan lupa rebus ya.
Cara-cara:-
1. Serbuk roti digaul bersama susu dan biarkan
2. Danging cincang digaul dengan bawang merah, bawang putih, serbuk pala, lada hitam, dedaun, kuning telur dan garam. Biarkan sebati kemudian masukkan adunan serbuk roti tadi. Gaul hingga sebati. Jika adunan lembik tambah serbuk roti supaya senang kita nak "bola"kan dia.
3. Kemudian gorengkan dalam kuali dengan minyak yang sedikit, balik-balikkan bebola tadi supaya rata. (kalau nak senang leperkan sedikit bebola tadi supaya cepat masak la...kalau nak cepat tapi kalau suka lambat-lambat banyak masa kekalkan bentuk bola yang bulat tu).
4.Bila bebola (atau pun bola leper tadi) dah agak-agak masak masukkan satu botol sos spaghetti dan biarkan masak secukup rasa.
5. Bila dah masak hidangkan bersama-sama mee spaghetti (rebus tak spaghetti tadi) dan taburkan parutan keju. Siap boleh makan.
6. Ada apa-apa lagi ke yang Cik Jija lupa tu, pandai-pandai la sendiri siapkan ye.

No comments: